top of page
  • Yazarın fotoğrafıAbdulkadir Turan

Onkoloji Rehabilitasyonu ve Kanser Fizik Tedavi

Güncelleme tarihi: 4 Nis

Birisi kanser tedavisi görüyorsa, akla gelen ilk sağlık alanı kanser fizik tedavi olmayabilir. Erken kanser tedavisi, onkologlar, radyologlar, hemşireler ve cerrahlar ile karşılanmaktadır. Haklı olarak, bu sağlık uygulayıcıları kanser tedavisi ve yönetimi için çok önemlidir. Bununla birlikte, kanser tedavisindeki  onkoloji fizik tedavinin rolünü de göz önünde bulundurmalısınız. Kanser rehabilitasyonunda hastanın bağımsız bir şekilde yürüyebilmesi hayati önem taşır. Onkoloji rehabilitasyonu hastanın hem fiziki hem de psikolojik anlamda oldukça etkili bir destekleyici tedavi yöntemidir.

Onkoloji Rehabilitasyonu Başarı Oranı

Kanser fizik tedavi, kanserde hayatta kalma oranındaki artıştan dolayı tıpta büyüyen bir alandır. Giderek daha fazla kişi, tıbbi teknolojideki ilerlemeler, tedavi ve erken teşhis nedeniyle kanseri yeniyor. Amerikan Kanser Derneği tarafından yapılan son araştırmalara göre, 2003 ve 2009 yılları arasında teşhis edilen tüm kanserlerin beş yıllık sağ kalım oranı %68. Bu, 1975’ten 1977’ye kadar yüzde 20’lik bir artış. 13 milyondan fazla Amerikalıda kanser öyküsü olduğu tahmin ediliyor. 2014’te ise 1,6 milyon yeni vaka bekleniyor. Bu, ABD’de kanserden kurtulanların sayısının artmaya devam edeceği anlamına gelir. Kanserden kurtulanların sayısı arttıkça, daha fazla iyileşme stratejisi olması gerekecektir. Kanser fizik tedavi bu iyileşmeleri en hızlı şekilde yapmak için önemli bir destekleyici tedavidir.

kanser fizik tedavi

Kanser tedavisi yorucu bir seyirdir ve birçok insanın yorgun, zayıf ve güvenli bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlar. Sadece yataktan kalkmak büyük ve göz korkutucu bir iş olabilir, bir spor salonunda egzersiz yapmak ya da torunlarla parkta oynamak gibi. Harmony Evde Fizik Tedavi’nin girdiği yer burasıdır. Tıbbi tedavilerdeki ilerlemelere rağmen, kanser tedavisi alan bireyler genellikle tedaviler sırasında ve sonrasında kapsamlı fiziksel kısıtlamalar yaşarlar. Bu sınırlamalar, kansere bağlı yorgunluk, ağrı, sinir hasarı, lenf ödem içerir ve bunlarla sınırlı değildir.

onkoloji fizik tedavi

Kanser Fizik Tedavi – Onkoloji Rehabilitasyonu

Harmony Evde Fizik tedavi ile bu bozulmaların konservatif tedavisini desteklediğine dair güçlü kanıtlar vardır. Her birey kanser tedavisi sırasında ve sonrasında farklı bozukluklar yaşadığından, onkoloji rehabilitasyonuza odaklamak için kişiselleştirilmiş bir değerlendirme yapması önemlidir. Harmony Evde Fizik Tedavi, aşağıdakiler dahil olmak üzere yaygın kanserle ilgili bozuklukları ele alır:

Lenf ödem: Etkin lenf ödem yönetimi manuel lenf drenajı, hareket açıklığı egzersizi, aerobik egzersiz ve lenf bandajı ile gerçekleştirilir.

Bireyselleştirilmiş aerobik eğitim, kuvvet eğitimi ve fonksiyonel yönetim eğitiminin, tıbbi kanser tedavileri sırasında ve sonrasında kansere bağlı yorgunluğun azalttığı bilinmektedir.

Ağrı: Kanser tedavisinden sonra ağrının yoğunluğunu ve sıklığını azaltabilecek birçok ağrı kesici strateji vardır. Spesifik olarak, yumuşak doku mobilizasyonu, terapötik masaj, elektroterapi ajanları, terapötik germe ve güçlendirme dahil olmak üzere birçok tedavi stratejileri mevcuttur.

Periferik nöropati: Çoğu zaman, kanserden kurtulanlar ağrı, uyuşukluk ve karıncalanma olarak görülebilen anormal sinir fonksiyonu olan periferik nöropatiyi yaşarlar. Fizik tedavi, sinir fonksiyonunun iyileştirilmesine veya sinir fonksiyon bozukluğunun tedavi edilmesine yardımcı olur.

Dayanıklılık: Aktiviteler ve kardiyovasküler fonksiyonlar için dayanıklılığın yeniden oluşturulması, kanser tedavisi sırasında ve sonrasında zor olabilir. Nitelikli fizyoterapist ekibimiz, kardiyovasküler dayanıklılık eğitimini vermektedir.

Genitoüriner komplikasyonlar: Prostat kanseri tedavisi gören erkekler ve mesane veya yumurtalık kanseri tedavisi gören kadınlar için, idrar kaçırma ve cinsel işlev bozukluğu yaygındır. Nitelikli fizyoterapist ekibimiz, üriner kontinansı iyileştirmek ve cinsel fonksiyonla ilgili ağrıyı azaltmak için pelvik tabanın gücünü yeniden oluşturmaya yardımcı olacaktır.

onkoloji rehabilitasyonu

İyi haber şu ki, kanserden kurtulmak ve  kanser fizik tedavi hizmetlerinden yararlanmak için hiçbir zaman geç değildir. Günlük görevleri yerine getirmekte ya da önceki bağımsızlık seviyenizde çalışmakta güçlük çekiyorsanız, hemen Harmony Evde Fizik Tedavi Yalova 'dan ücretsiz muayene için randevu alın ve canlılığınızı yeniden kazanın.


bottom of page