top of page
Yazarın fotoğrafıAbdulkadir Turan

Omurilik Yaralanması Fizik Tedavi

Güncelleme tarihi: 4 Nis

Omurilik Yaralanması Nedir?

Omurilik yaralanması nedir, omurilikte travmatik hasar veya omurilik kanalının sonundaki sinirlerin harabiyeti olarak tanımlanır. Lezyon bölgesi boyunca duyusal ve motor sinyallerin iletimini etkiler. Bu durumda omurilik yaralanması fizik tedavi hizmetini zorunlu kılar. Omurilik yaralanması rehabilitasyonu incelemeden önce bu hastalığı tanıyalım.

İki tür yaralanma vardır: kısmi ve tam yaralanma.

• Kısmi Lezyon: Sinirlerin tamamı kopmaz veya sinirler sadece hafif hasar görür. Tedavisi mümkündür, ancak yaralanma öncesi seviyeye gelmek zaman alabilir. Sürekli yoğun tedaviler gerektiren bir durumdur.


• Tam lezyon: sinirler kopar ve bu noktada korunmuş motor veya duyusal fonksiyon yoktur. Tedavisi hala bulunamamıştır. Ancak hastanın maksimum fonksiyonelliğine ulaşması için ilk yıllarda yoğun evde fizik tedavi rejimi gereklidir. 


Omurilik Yaralanması Fizik Tedavi

Omurilik Yaralanması Fizik Tedavi Yönetimi


Omurilik yaralanması fizik tedavi programı, hastanın gerekli ekipmanlar ile ne derece bağımsız olması omurganın hangi seviyede yaralandığına bağlıdır. Ayrıca, yaralanma tam mı yoksa kısmi bir omurilik hasarı mı olduğuna bağlıdır. Kısmi bir yaralanma durumunda, hasta %75 bağımsız hareket eder. Tedaviler lezyonun nerede gerçekleştiğine, boyun, sırt veya bel bölgelerine göre farklılık gösterir. Omurilik yaralanması rehabilitasyonu multidisipliner (çok yönlü) bir yaklaşımdır!


Boyun Bölgesinde Kısmi – Tam Omurilik Yaralanması Tedavisi:

Boyun omuriliği yaralandığında, hastanın yaşamında büyük değişiklikler olur. Hastalar yalnızca omuz ve kollarını hareket ettirebilir. Vücudun üst bölgesinin kuvvet kazanması ve solunum eğitimi için fizik tedaviye ihtiyaç vardır. Solunum kaslarının eğitimi, nefes almak – nefes vermek için kullanılan kas kuvveti ve dayanıklılıkta iyileşme gösterir. 

Yaralanma sonrası üst ekstremite eğitimi genellikle fonksiyonel elektrik stimülasyonu ile birlikte Bobath prensipleri kullanılarak spesifik egzersizlerden veya konvansiyonel tedaviden oluşur.


Omurilik Yaralanması Rehabilitasyonu

Muhtemel Alt Bölgenin Kısmi – Tam Omurilik Tedavisi:

Kısmi omurilik yaralanması olan hastalarda görülen temel kısıtlamalar, koordinasyon, bacak parezi (güçsüzlük) ve dengenin azalmasıdır. Bu sınırlamalar eğimler ile aşılabilir. Bacak kuvveti artarsa, fizyoterapistlerimiz hastanın dengesini ve güçlenmesini arttırmak için paralel çubuklar ve diğer yürüme yardımcılarını kullanabilirler. Bu aletlerle birlikte, fizyoterapistlerimiz hastayı tekrarlı ve yoğun yürüyüş uygulaması kullanarak eğitmesi gerekir. Hastaya uyumlu bir koşu bandının kullanımı, bazı omurilikten yaralanan vakalarda ve sadece fizyoterapistlerimizin seçimi ile uygulanır. Koşu bandı sayesinde hastalar fizyoterapistlerimizin gözetimi altında yürüyüşlerine daha kolay odaklanabilirler. Bu tedaviye ek olarak, hastanın rehabilitasyonunu optimize etmek için fonksiyonel elektrik stimülasyonunun kullanılması gerekir.


Yeni tedaviler ortaya çıkmakta ve robot destekli yürüyüş eğitimi gibi olumlu gelişmeler göstermektedir. Bu terapi, haftada 5 defa, günde iki kez 40 dakikalık bir tedavi uygular. Robotik yürüme antremanı ve 3 günlük düzenli evde fizik tedavi ile, fonksiyonel elektrik stimülasyonu ve Bobath prensipleri fizik tedavi dahilinde olan bir tedavi yöntemi örneğidir.

Araştırmalar sonucunda tam lezyon omurilikten yararlanan hastalarda tam iyileşme asla elde edilemez. Fakat gerekli görülen fizik tedavi ile komplikasyonlar önlenip mevcut durumu ilerletilmeye çalışılır. Fizik tedavi hizmetine ara verilirse eklemlerde ağrı, kısıtlılık ve huzurluk başlar. Tam kesi vakalarda hasta ve hasta yakını eğitimi fizik tedavi hizmetinin önemli bir parçasıdır.


Evde fizik tedavi nasıl yapılır diye düşünüyorsanız burayı tıklayarak video gösterimizi izleyebilirsiniz.


Size özel tedavi programlarımızdan yararlanmak veya genel sağlık durumunuz hakkında bilgi edinmek için ücretsiz muayene fırsatından yararlanın. Detaylı bilgi için bize ulaşın.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page