Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji, yorgunluk, uyku, hafıza ve ruh hali sorunları eşliğinde yaygın kas-iskelet sistemi ağrısı ile karakterize bir hastalıktır. Araştırmacılar, beyninizin ağrı sinyallerini işleme şeklini etkileyerek fibromiyaljinin ağrılı hisleri arttırdığına inanıyor.
Fibromiyalji Belirtileri
Bazen fiziksel bir travmadan, ameliyattan, enfeksiyondan veya önemli psikolojik stresten sonra başlar. Diğer durumlarda, semptomlar zaman içinde tek bir tetikleyici olay olmadan yavaş yavaş birikir.
Kadınlarda fibromiyaljinin gelişmesi erkeklerden daha fazladır. Fibromiyalji hastalarının çoğunda gerginlik baş ağrıları, temporomandibular eklem (TME) bozuklukları, irritabl barsak sendromu, anksiyete ve depresyon vardır.
Fibromiyalji için bir kesin bir tedavi olmasa da, Egzersiz Tedavisi, Manuel Terapi, Theta Healing, Elektroterapi Ajanları ve Alternatif Tıp gibi özel tedavi teknikleriyle hastalığın ortaya çıkardığı semptomlar en aza indirilebilir.
Fibromiyalji Belirtileri
Yaygın ağrı Fibromiyalji ile ilişkili ağrı genellikle en az üç ay süren sabit bir donuk ağrı olarak tanımlanır. Yaygın olarak kabul edilmek için ağrı vücudunuzun her iki tarafında ve belinizin üstünde ve altında meydana gelmelidir.
Yorgunluk. Fibromiyalji hastaları, uzun süre uyuduğunu bildirmelerine rağmen, sıklıkla yorgun uyanırlar. Uyku sık sık ağrıyla bozulur ve fibromiyaljili birçok hasta, huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi gibi başka uyku bozukluklarına sahiptir.
Bilişsel zorluklar. Yaygın olarak “fibrosis” olarak adlandırılan bir semptom, zihinsel görevlere odaklanma, dikkat etme ve konsantre olma becerisini etkiler.
Fibromiyalji sıklıkla diğer ağrılı durumlar ile birlikte bulunur:
Fibromiyaljinin Diğer Belirtiler
Yaygın ağrı
Çene ağrısı ve sertlik
Yüz kaslarında ağrı
Sabahları kaslarda ve eklemlerde sertleşme hissi
Baş ağrısı
Yorgunluk
Düzensiz uyku
İrritabl barsak sendromu (IBS)
Ağrılı adet dönemleri
Ellerde ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma
Huzursuz bacak sendromu
Soğuğa veya sıcağa karşı duyarlılık
“Fibro-sis” olarak bilinen hafıza ve konsantrasyon zorlukları
Belirtiler, bir kişinin hayatı boyunca herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak en sık 45 yaş civarında bildirilir.
Fibromiyaljinin Tedavisi
Fizik Tedavi
Aktif bir egzersiz programı
Akupunktur
Psikoterapi (Theta Healing)
Size özel fizyoterapi programlarımızdan yararlanmak veya merak ettikleriniz hakkında bilgi edinmek için ücretsiz değerlendirme fırsatından yararlanın. Detaylı bilgi için lütfen bize ulaşın.
Comentarios