top of page
  • Yazarın fotoğrafıAbdulkadir Turan

Omuz Ağrısı Fizyoterapi Süreci

Güncelleme tarihi: 4 Nis


Omuz, humerustan (kol kemiği), skapuladan (omuz kanadı) ve klavikuladan (köprücük kemiği) oluşan karmaşık bir top ve soket eklemdir. Omzun desteklenmesine yardımcı olan pek çok bağ vardır ve çoğu kas ekleri omzun hareket etmesine yardımcı olur. Omuz, insanların birçok yöne ulaşmalarını ve hareket etmelerini sağlayan oldukça hareketli bir bağlantıdır.


Omuz Ağrısı Harmony Fizik Tedavi - Yalova

Omuz Ağrısının Nedenleri


Omuz ağrısının birçok farklı nedeni vardır. Yüzmek veya bir beyzbol topu atmak gibi genel aktiviteler, omuz çevresi kasların veya pazı tendonlarının sıkışmasına neden olabilir. Nadiren, duruş pozisyonunun zayıf olması, omuza artan stres uygulayabilir ve ağrıya neden olabilir. Düşme veya trafik kazası gibi travmalar da omzuna zarar verebilir. Çoğunlukla, omuz ağrısı belirgin bir neden veya spesifik bir yaralanma olmadan ortaya çıkar.


Yaygın Omuz Problemleri


Rotator Manşet Tendinit: Rotator manşet, omuzu desteklemeye ve hareket ettirmeye yardımcı olan dört kas grubudur. Başlıca rolleri, kol hareket ettirilirken kol kemiğinin topunu sokette tutmaya yardımcı olmaktır. Rotator manşet tendonları, omuz kemiğinin kemikli bir çıkıntısının hemen altında bulunan bir alanda kol kemiğine yapışır. Tendonlar bu kemiğin altına sıkışıp, iltihaplı ve ağrılı hale gelebilir.


Biseps Tendiniti: Biseps tendonu, üst kolunuzdaki pazı kasınızı omzun ön tarafına bağlar. Birçok kişi, biseps tendonunun uzun başının, beşinci rotator manşet tendonu gibi davrandığını ve omzun önüne stabilite sağladığını düşünür. Bu tendon omuz bıçağının kemik anatomisi ile veya köprücük kemiğine ve omuz bıçağına bağlanan ligamentler tarafından tendinite neden olabilir.


Omuz Ağrısı Harmony Fizik Tedavi Yalova

Omuz Bursitleri: Bir bursa, vücut yapılarının birbiri üzerinde pürüzsüzce kaymasını sağlayan sıvı dolu bir kesedir. Humerus kemiği ile omuz bıçağı arasında uzanan bir bursa vardır. Bu bursa omuza sıkışıp acıya neden olabilir.


Donuk Omuz: Donuk omuz veya yapışkan kapsülit, omuzun ağrılı hale geldiği ve yavaş yavaş hareketini kaybettiği bir durumdur. Bu hareket kaybı 18 aya kadar sürebilir; ağrılı olabilir ve önemli fonksiyonel kayıplarına yol açabilir.


Omuz Kırığı: Önemli bir travmadan sonra bir omuz kırığı meydana gelir. Uzanmış bir kol üzerine düşmek, omuz kırığının yaygın bir nedenidir. Sonuç olarak köprücük kemiği, kürek kemiği, humerus veya üçünün bir kombinasyonu yaralanabilir.


İlk Tedavi


Düşme veya araba kazası gibi travma sonucu omuz ağrısı geliştiyse, derhal tıbbi yardım almalısınız. Ayrıca, omuz ağrınız iki ila üç haftadan fazla sürdüyse ve önemli fonksiyonel kayıplara eşlik ediyorsa, doktorunuzu, fizyoterapistinizi ziyaret etmeniz önerilir.

Başlangıçta omuz ağrısı için kısa bir dinlenme süresi önerilir. Bu iki ila üç gün sürmelidir. Bu süre zarfında, iltihabı kontrol altına almak ve semptomatik rahatlama sağlamak için omza buz uygulayabilirsiniz. Buz 15 ila 20 dakika boyunca uygulanabilir. Bu süre zarfında yumuşak sarkaç egzersizlerine de başlayabilirsiniz. Omuzu hareketsiz tutarak, donmuş bir omuzdan kaçınabilirsiniz.


Harmony Fizik Tedavi -Yalova Omuz Ağrısı Fizik Tedavisi


Birkaç gün dinlendikten sonra, eklemin hareket aralığını iyileştirmek ve rotator manşet kaslarının gücünü artırmak için omuz egzersizleri başlatılabilir. Daha önce belirtildiği gibi, döndürücü manşeti, kolunuzu kaldırdığınızda soketteki topun dengelenmesine yardımcı olur, bu nedenle burada kuvvet önemlidir.


Harmony Fizyoterapi Yalova ile;

Omuz ağrınızı değerlendirmek ve fizyoterapi hizmeti almak için bizi ziyaret etmesi gerekir. Programınız muhtemelen ilk olarak ücretsiz değerlendirme ile başlayacaktır. Bu değerlendirme sırasında, terapist size acınızın doğası ve ağırlaştırıcı ve hafifletici faktörler hakkında sorular soracaktır. Omuzun hareket mesafesi ve kuvvetinin ölçümlerini almak ve omuz hareketinizin kalitesini izlemek için bir gonyometre kullanabilir. Ardından, hangi yapının ağrınızın tedaviyi yönlendirmesine yardımcı olduğunu belirlemek için özel testler yapılabilir.


Omuz Ağrısı Fizik Tedavi Yalova - Harmony

İlk ücretsiz değerlendirmeden sonra fizyoterapiye başlayabilir. Terapistiniz ağrıyı veya iltihabı kontrol altına almak için terapötik yöntemleri seçecektir. Bunlar Egzersiz Terapi, Manuel Terapi, ve Kinezyolojik Bantlamadır. Ayrıca omzunuzun gücünü ve hareketliliğini arttırmaya yardımcı olmak için bir ev egzersiz programı yapmanız istenebilir. Fizyoterapistinizin tavsiyelerini ve talimatlarını yakından takip etmeniz önemlidir. Eğer varsa sorular çekinmeden sormanız sizin yararınıza olacaktır.




İleri Terapi


Tipik olarak, omuz ağrısı yaklaşık dört ila sekiz hafta sürer. Birkaç haftalık fizyoterapiden sonra, durumunuzda bir rahatlama olduğunu fark etmelisiniz. 6 ay fizyoterapiden sonra ağrınız geçmezse omuz ağrınızı rahatlatmaya yardımcı olmak için enjeksiyonlar veya cerrahi işlemler gibi tedaviler doktorlarınız tarafından sunabilir. Size özel fizyoterapi programlarımızdan yararlanmak veya genel fizyoterapi hizmetimiz hakkında bilgi edinmek için ücretsiz değerlendirme fırsatından yararlanın. Detaylı bilgi için bize ulaşın.

bottom of page