"Yatak istirahati" nazik, iyileştirici bir süreç gibi gelebilir, ancak bu aldatıcıdır. Vücudumuz hareket edecek şekilde yaratılmıştır ve birkaç günlük hareketsizlikten sonra bile birden fazla sorun hızla ortaya çıkmaya başlayabilir. Toplu olarak, bu olumsuz etkiler vücudun "kondisyonu kaybı" olarak adlandırılır ve sağlık üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir.
Uzmanlar, hastanede yatmayı gerektiren bir hastalık veya hastanede yatıştan sonra ve hatta bu sırada mümkün olan en kısa sürede, hastaların bu etkilerden kaçınmak veya azaltmak için Fizik Tedavi' ye başlaması gerektiğini giderek daha fazla fark etmektedir. Eğer Yalova'da ikamet ediyorsanız ve uzun süre yatak istirahati yapan hastanız varsa doğru yerdeniz. Harmony Evde Fizik Tedavi - Yalova 'ya ulaşarak bütün sorunları en aza indirebilir ve sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Sürekli yatak istirahatinde vücudun bir çok sistemi olumsuz etkilenmektedir Bunlardan bazıları burada listelenmiştir:
Kaslar ve Kemikler Üzerindeki Etkiler
Kas-iskelet sistemi, vücudu yerçekimine karşı dik bir duruşta desteklediğinde en iyi şekilde çalışır. Boyun, karın, bel, kalça, uyluk ve baldırların ağırlık taşıyan kasları bu amaç için özellikle önemlidir ve yatak istirahatinin neden olduğu zarar en ciddi şekilde bu kasları etkiler.
Kaslar kullanılmadığında hızla zayıflamaya ve körelmeye (atrofiye) başlarlar. Sadece bir haftalık tam yatak istirahatinden sonra güç %20-30 kadar düşebilir ve genellikle gücü yeniden kazanmak, onu kaybetmekten çok daha uzun sürer.
Sinir ve kaslardaki diğer yapısal değişikliklerle birlikte azalan kas gücü, koordinasyon ve dengeyi etkiler ve düşme riskini artırır.
Fazla yatak istirahati ayrıca normal ağırlık taşıma işlevlerini yerine getiremedikleri için kemiklerin yoğunluğunu kaybetmesine neden olur buda kemik erimesi demektir. Bacak kemikleri en çok etkilenenlerdir. Daha ince kemikler, küçük düşmelerde bile kırılma riskini artırır.
Hareketsizlik ayrıca sınırlı eklem hareketine yol açabilir. Eklemlerin etrafındaki kıkırdak bozulmaya başlarken, tipik olarak kalça, diz ve omuzda bağ dokusu kalınlaşır ve kaslar kısalır. Bu da yürümeyi ve günlük aktiviteleri olumsuz etkiler.
Düzenli evde fizik tedavi hizmetiyle kaslarınızı eski gücüne kavuşturabilir ve özgürce yürümenizi sağlayabiliriz.
Kalp ve kan üzerindeki etkileri
Kas sistemi gibi, kardiyovasküler sistem de en iyi vücut dik konumdayken ve yerçekimine karşı çalışırken çalışır. Birkaç gün yatak istirahatinden sonra bacaklarda kan birikmeye başlar. Ayakta dururken, bu baş dönmesine ve düşmelere neden olabilir.
Hareketsizlik ayrıca kalbin daha hızlı atmasına ve pompalanan kan hacminin daha düşük olmasına neden olur. Genel olarak vücuttaki kan hacmi daha düşüktür ve vücut tarafından daha az oksijen alımı vardır. Bu, daha zayıf aerobik kondisyona ve yorgunluğun daha kolay başlamasına neden olur.
Kan ayrıca daha kalın ve yapışkan hale gelir, bu da özellikle bacaklarda (derin ven trombozu) ve akciğerlerde (pulmoner emboli) kan pıhtılaşması riskini artırır.
Akciğerler ve kan üzerindeki etkiler
Yatak istirahati, pnömoni ve atelektazi (akciğer dokusunun çökmesi) riskini artırır.
Akciğerlerde sıvı birikme eğilimi gösterir çünkü kaslar vücuttan fazla sıvıyı çıkarmak için çalışmaz. Düz yattığınızda akciğerlerin genişlemesi daha zordur, bu nedenle göğüs bölgesinde kan birikerek akciğer hacminin azalmasına neden olur. Zayıflamış karın ve göğüs kasları nedeniyle öksürük o kadar etkili değildir ve akciğerlerde mukus birikmesine neden olur.
Solunum da sığlaşır, bu da akciğerlerde daha zayıf oksijen-karbondioksit değişimine yol açar. Fizyoterapi tedavisiyle oturma, ayakta durmayla bile bu sorunları en aza indirebilirsiniz.
Sindirim ve boşaltım üzerindeki etkiler
Kabızlık, azalan hareketlilik, azalan sıvı alımı, azalan peristaltizm (sindirim sisteminin hareketi) ve bağırsakların tam olarak boşalmaması gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak yaygındır.
Yatalak hastalarda iştah sıklıkla baskılanır ve diyete gereken özen gösterilmezse malnütrisyon ve dehidratasyon meydana gelebilir.
Uzun süreli yatak istirahati ayrıca idrara çıkmayı daha az etkili hale getirir. Mesanenin boşaltılması daha zordur ve enfeksiyona yol açabilecek sıvıyı tutma eğilimindedir. Ayrıca mesane ve böbrek taşı riskini artıran daha fazla idrar kalsiyum atılımı vardır.
Yatak istirahati nedeniyle idrar kaçırma da yaygındır: oryantasyon bozukluğu, kafa karışıklığı ve hareket kabiliyetinin azalması bu soruna katkıda bulunabilir.
Uzun süre yatak istirahatinde olan hastalar zamanla tuvalet ihtiyacını gidermek için yataktan kalkamıyorlar. Bu nedenle kabızlık en yaygın sorunlardan biridir. Harmony Evde Fizik Tedavi - Yalova ile bir çok hastamız artık desteksiz bir şekilde yürüyebiliyor ve kabızlık probleminden kurtuluyor
Metabolizma ve Hormonal Sistem Üzerindeki Etkiler
Uzun süreli yatak istirahati vücuttaki hormon ve mineral dengesinde ve vücudun enerjiyi işleme biçiminde çok sayıda karmaşık değişikliğe neden olabilir.
Örneğin hareketsizlik, yağsız kütlenin vücut yağına oranında azalmaya neden olur ve diyabet geliştirme riskini artırır: hareketsiz kaslar azalmış insülin duyarlılığı geliştirebilir ve bu da kan şekeri düzeylerinin yükselmesine neden olur.
Beyin üzerindeki etkileri
Hastalık stresiyle birlikte yatak istirahati, anksiyete, depresyon, sinirlilik, ilgisizlik, uyku bozuklukları ve kafa karışıklığı dahil olmak üzere çeşitli zihinsel ve bilişsel sorunlar için artan risk ile ilişkilidir.
Bu kötü etkilerin çoğu, kısa süreli hafif aktivite dönemleriyle büyük ölçüde azaltılabilir - her gün sadece birkaç adım yürümek için kalksanız bile yardımcı olur. Henüz kolayca ayakta duramıyorsanız, Fizyoterapistler tarafından belirlenen bazı egzersizler yapabilirsiniz. Harmony Fizik Tedavi - Yalova' ya danışarak bir egzersiz ve toparlanma programı planlayabilir uzman kadromuz eşliğinde fizyoterapi hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Makul Miktarda Yatak İstirahati Sizin İçin İyi
Doğru miktarlarda olursa, yatak istirahati o kadar da kötü değildir. Aksine, beynin normal faaliyetlerini geri kazanmasına yardımcı olduğu için, özellikle beyin sarsıntısı veya başka bir beyin hasarı geçirmiş olanlar için iyi bir şey olabilir. Görünüşe göre, yatak istirahati doğası gereği kötü değil; ancak düzenlenmediğinde böyle olur.
Sonuçta her şeyin fazlası zarardır. Ayağa kalkıp özgürce dolaşmak zannettiğiniz kadar zor olmayabilir. Lütfen denemekten vazgeçmeyin!
Detaylı bilgi veya ücretsiz danışmanlık hizmetinden yararlanmak için bize ulaşın.
Kaynak; (Health24, October 2013)
Kristin J. et al. The physiological consequences of bed rest. Journal of Exercise Physiology. Volume 10 Number 3 June 2007
Strax, T et al. 2004. Summary: Effects of Extended Bed Rest—Immobilization and Inactivity. Demos Medical Publishing, Inc.
Comments