top of page
  • Yazarın fotoğrafıHarmony

Pancar Suyu Kas Yapar mı?

Güncelleme tarihi: 4 Nis

Pancar suyunun egzersiz sırasında kas gücünü arttırdığı kanıtlandı. Bulgular, besinle alınan nitratın insandaki kas performansını nasıl artırdığının arkasındaki mekanizmaları ortaya koyuyor. Bu sayede pancar suyu kas yapar mı sorunu cevaplamış oluyoruz!


Araştırmacılar, pancar suyundaki aktif molekül olan besinsel nitratın tüketilmesinin egzersiz sırasında kas kuvvetini artırabileceğini saptadı. Bu keşif, daha iyi egzersiz takviyelerine önayak olabilir.


Pancar suyu kas yapar mı

Daha önceki çalışmalar besinsel nitratın egzersiz kalitesini arttırdığını göstermişti. Fakat vücudun bu molekülü hücrelerimiz tarafından kullanılmak üzere kimyasal nitrik okside nasıl dönüştürdüğü belirsiz kalmıştı.


Kas gücü yüzde 7 oranında yükseldi! Evet Pancar Suyu Kas Yapıyor!

Araştırmacılar, elektriksel darbeleri kullanarak kas kuvvetini veya kaslar kasıldıklarında uyguladıkları kuvveti ölçtüler. Gerçek antrenman öncesi içeceği içen grupta katılımcılar tarafından üretilen kas gücünün yüzde yedi daha yüksek olduğunu buldular.


Birleşik Krallık’taki Exeter Üniversitesi’nden bilim insanlarının araştırmasına göre, pancar suyu, en az protein karışımları veya diğer antrenman öncesi içecekler kadar etkili çıktı.

Pancar gibi sebzeler, vücuttaki oksijenle kanı artıran ve dayanıklılığın artmasıyla bağlantılı olan nitrat açısından zengin olarak biliniyor.


Pancar suyunun yararları

Dr. Jones, "Heyecan verici şekilde bu son çalışma, besinsel nitratın insan kas performansını neden artırdığının arkasındaki mekanizmalar hakkında bugüne kadarki en iyi kanıtı sağlıyor" diye ekliyor.


Araştırma genç erkek popülasyonunda gerçekleştirildiğinden, bilim insanları kadınların ve yaşlıların takviyeye nasıl tepki verdiğini belirlemek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtiyor.


Pancar suyu kas yapımını destekliyor

Daha fazla bilgi için takipte kalın.


bottom of page